Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem sokára itt a félév (^^ )

2008.11.23

Kapálózzunk a jobb jegyért!

 

Közeleg a január, az félévi osztályzások ideje. Nem az utolsó két hétben kell elkezdeni kapálózni a jobb jegyért, mert akkor már késő lesz! Főleg annak, aki bukásra áll valamelyik tantárgy valamelyikéből! Lássuk csak mit tehetsz annak érdekében, hogy mentsd a menthetőt!

 

 

Ki ne találd!

Ha javítani szeretnél felejtsd el, hogy az utolsó 1-2 hétben majd kijavítasz x számú rossz jegyet. A jobb jegyért egész évben kell dolgozni! Éppen ezért minimum az osztályozó értekezlet előtt egy hónappal célszerű komolyan nekifeküdni a tanulásnak! Úgyhogy, ha nem szeretnél meglepődni januárban akkor már most kezdj el dolgozni!

 

Mik azok, amelyekkel javíthatok, kihúzhatom magam a slamasztikából?

Ha eddig nem tanultál, akkor sürgősen kezdj el tanulni! Anélkül ugyanis nincsen javítási lehetőséged! Próbálj meg óráról órára készülni, hogyha eddig ezt nem tetted! Hogyha eddig lusta voltál, és nem csináltál semmit, sokkal nehezebb lesz megszoknod azt, hogy leülj és tanulj, de kellő kitartással és elegendő idővel ez sikerülhet!

Órai aktivitás

Jegyet nem biztos, hogy kapsz rá, de a tanár azért még is csak megjegyezhet magának, hogy: Jé ez a gyerek elkezdett dolgozni! Ez pedig már egy jó pont nála! Ha szerencséd van akkor kaphatsz akár egy +-t is órai munkára. Innentől kezdve pedig már csak 2-3 ilyen órát kell összehozz és megvan egy 5-ösöd valószínűleg. Ha nem is kapsz az órai aktivitásodért semmit se, akkor se csüggedj el! A tanár biztosan megjegyzett magának, hogyha eddig a füled botját se mozgattad és most hirtelen még is elkezdtél dolgozni!

 

Folyamatos készülés

Készülj óráról órára! Persze nem kell, és valószínűleg nem is tudod majd megtanulni a tananyagot hirtelen 5-ösre, hogyha eddig semmit sem csináltál. Határozd el magadban, hogy legalább egy 4-es körüli szintre megtanulod otthon a tananyagot, így még  a legeslegrosszabb esetben is ki tudsz hozni egy erős kettest, vagy akár egy 3-ast is, rajtad múlik. Természetesen a házi feladatokról se feledkezz meg, mert ezek azok amelyek igazán megmutatják, hogy igen is te foglalkoztál a tananyaggal!

 

 

Felelj!
Ez a felelés dolog azoknak jöhet igazán jól, akik témazárót írtak és elkezdtek egy új anyagrészt. Ugyanis ha új anyagrészt kezdtetek akkor a megtanulandó anyag is kevesebb, kevesebb a valószínűsége annak, hogy a tanár visszakérdez egy régebbi anyagrészre, mint mondjuk egy témazáró dolgozatban. Éppen ezért, ha új részt vettetek, azt kezd el rendesen megtanulni, majd várj még egy órát, így 2 anyagrészből tudsz majd felelni, a tanár sem köthet beléd semmiképpen sem, hogy: „ 1 kis leckéből való felkészülés az semmi”. Hogy sikeresebb legyen a feleleted, kérd meg valamelyik szülőt, hogy kérdezzen ki szóban az adott tantárgyból. Így a szereplést is gyakorlod, nem fogsz annyira megretteni, amikor a többiek előtt kell felelj órán! De amúgy sem kellene félned a feleléstől, hiszen nem a többiekkel kell beszélgess, hanem a tanárnak kell elmondd a tananyagot, úgy hogy ő azt megértse. Olyan, mintha beszélgetnétek, csak nem hétköznapi témákról, hanem akkor éppenséggel a tananyagról.

 

 

 

Vállalj kiselőadást!

A tananyagokhoz sokszor tartoznak kiegészítő dolgok is, amelyekből készíthetsz kiselőadást is. Bár erre szakközépiskolában egyre kevesebb lehetőség van, itt már inkább a felelés, és dolgozatok által megszerzett jegyek döntenek.

De a lehetetlent is érdemes megpróbálni! Éppen ezért óra után menj oda a szaktanárhoz és érdeklődj, hogy nem-e készíthetnél egy kiselőadást, mert javítani szeretnél, hogy jobb jegyet kaphass! De ne feledd! Kiselőadást csak akkor vállalj, ha tényleg meg is csinálod, és a rendes, kötelező tananyagot is minimum tudod 3-asra! Mert úgy semmi értelme nincs az egésznek, hogyha egyszer készítesz egy kiselőadást, és a tananyagról meg fogalmad sincsen!
Neked az elsődleges feladatod az, hogy a tanárnak a  tudásoddal produkálj, ne pedig plusz feladatokkal! Ezeket úgyis csak akkor veszi igazán figyelembe a tanár, hogyha mondjuk kétes jegyre áll valaki! De ha neked van x db egyesed és egy kiselőadásra kapott 5-ösöd, az ugyanúgy bukást jelent, mert a dolgozatok és a feleletek nagyobb súllyal bírnak mindenhol.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ezt mire irtad?:P

(niki (szerk), 2009.04.10 21:35)

szerintem van valami ezekben a dolgokban xD

hű.

(Szonja, 2009.04.05 20:56)

nahát!