Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

A nagyobb ibolyántúli sugárzásnak két különösen kedvezőtlen, késői következménye lehet: az egyikről gyakran hallani, ez a  bőrrák.

Test-teszt  Kép
Ózonlyuk, napozás a strandon, szoláriumozás – mindezek hatására az elmúlt években a bőrrákos megbetegedések száma hatszorosára nőtt. Akinek sok az anyajegye, annak ajánlatos havonta megvizsgálnia a bőrét.
A teszt:
Állj a tükör elé meztelenül és vizsgáld meg minden porcikádat. Egy kézitükör segítségével – a fali tükörnek háttal állva – megfigyelheted a nyakat, a hátat, a feneket és a láb hátsó részét is.
Az eredmény:
Különös figyelmet érdemel minden anyajegy, amely nem kerek vagy ovális alakú, hanem aszimmetrikus, a körvonala nem éles, hanem elmosódott, színe nagyon sötét, átmérője nagyobb, mint 5 mm, vagy esetleg kitüremkedik. Az ilyen anyajegyeket minden esetben meg kell mutatni bőrgyógyásznak.

A másikról már kevesebb szó esik: tíz ember közül nyolc biztosan nem sejti, hogy a szürkehályog kialakulásában jelentős szerepet játszanak a káros napsugarak. (Chile déli részén, ahol az ultraibolya sugárzás nagyobb, mint Európában, már tömegméretűvé vált a juhok hályog-okozta vaksága.)Kép

- A napszemüvegek nem csak az aktuális divat kellékei, de nélkülözhetetlenek szemünk védelme érdekében. Megfelelő minőségű termékekkel kiszűrhetjük a káros UV sugarakat, így óvjuk szemünk egészségét. A nap elleni védelem évszaktól függetlenül szükséges.

Napozáskor tehát ne csak magas faktorú védőkrémet használj, hanem UV-szűrős napszemüveget is. És amíg különösen intenzív a sugárzás, tartózkodj árnyékban. Az szabály egyszerű: csak akkor napozz, amikor az árnyékod hosszabb, mint a testmagasságod.


Napközben az utcán jártadban-keltedben is kívánatos, hogy védd magad: a napernyő még feltűnést keltene, de a szalmakalap és a szemüveg viseléséhez nem kell nagy bátorság. És ügyelj rá, hogy a szervezeted elegendő E- és A-vitamint, illetve karotint kapjon, mert ezek erősítik mind a rák, mind a szürkehályog elleni védelem kialakításában. Kép

A sárgarépában található a legtöbb, a retina egészségének megőrzéséhez szükséges A vitamin. A zöld leveles növények, mint a kelkáposzta és a spenót lutein tartalmánál fogva segíti a makula degeneráció folyamatának lassítását.
 
Kép
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.