Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nos, jön az alkohol, a cigaretta, a nyugtató- élénkítő tabletták...
Ezeknél persze sokkal alattomosabb “pótszerek” is léteznek. Csak nem beszélünk róluk eleget. Íme néhány példa.

Cukor!Kép

Bizony, a cukor is kifejezetten veszélyes lehet. A fehér por ugyanis megváltoztatja a kedélyüket, így függőségbe sodorhatja azt, aki sok édességet (cukrot, nyalókát, csokoládét) fogyaszt. Első olvasásra talán hihetetlennek tűnik a dolog, de így van.

A cukor hatására két fontos hormon (szerotonin, endorfin) szabadul fel a szervezetben, és ezektől könnyebbnek, kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat. A végeredmény azonban lehangoló: a szervezet lassan hozzászokik a boldogsághoz! Egyre több cukrot követel, az ember meg eszi, eszi, eszi...

Vásárlás!Kép

Mindenkit érhet csalódás. Mit mond ilyenkor az ember? “Senki sem jó hozzám, akkor majd én leszek jó magamhoz!” Az eredmény: megvesszük a harmadik karórát, a blúzt, a farmert... Az öröm után azonban jön a kijózanodás, és eszünkbe jutnak a kellemetlen tények.

Ilyenkor két megoldás kínálkozik: az illető átgondolja és megoldja a problémát, vagy ismét félretolja – azaz pótcselekvéssel oldja fel a feszültséget. És kezdődik minden elölről.

Kapcsolat!

Sokan nem szeretnek egyedül élni. Ez rendjén is lenne. Baj akkor van, ha valaki betegesen fél a magánytól. Az eredmény: mindegy, hogy ki a partner, csak legyen valaki. Ezek az emberek bármire hajlandók, hogy megtartsák párjukat.

Tünetek: megalázkodás, hisztériás jelenetek, és teljes lemondás a saját vágyakról. Az ilyen ember örökké retteg. Az eredmény: nemcsak a magánéletében, hanem a munkahelyén is gondjai lesznek.

Játék!Kép

Mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy egy szép napon nyer a lottón, és akkor... Ez persze nem probléma, hiszen szükségünk van álmokra is. Csakhogy sokan kizárólag a szerencsétől várják gondjaik megoldását. “Akkor majd néztek, ha gazdag leszek!” – mondogatják. És lottóznak, játékbarlangokba járnak, mindenféle szerencsejátékot kipróbálnak.

Hiszik: egyszer úgyis sikerülni fog! “Érzem, holnap biztosan nyerni fogok...” Sajnos, a valóság másképpen fest! A szerencsejátékkal ugyanis szinte soha nem lehet meggazdagodni. A ruletten, a black jacken csak a kaszinó tulajdonosa keres. A játékos pedig veszít. Egyre többet. Pénzt, és idővel a partnerét is.

Veszély!

Egyesek szerint nincs szebb annál... Lehetőség van elég: autóverseny, kötélugrás a magasból, hegymászás, repülés. Aki állandóan a veszélyt keresi, egyáltalán nem biztos, hogy bátor ember. Inkább el kellene gondolkodnia, mi készteti arra, hogy állandóan kockára tegye az életét? Talán nincs kit és mit féltenie? Talán nincs igazi célja az életben?

Munka!Kép

Workaholic, mondja találóan az angol arra, akit csak a munka éltet. Az ilyen ember állandóan dolgozik, mindig tökéletes akar lenni, és lankadatlan “szorgalmával” az őrületbe kergeti kollégáit. Amit azonnal megtehetsz, ne halaszd perccel sem későbbre, ez a jelszava!

A tünetek: állandóan és kizárólag a munkájáról beszél; örökké nyugtalan, hogy mi lehet a cégnél? Soha nem jár nyaralni, családját elhanyagolja. Nem azért dolgozik, hogy éljen, hanem azért él, hogy dolgozzon. A kóros eredmény: soha nem készül el semmivel, mert mindig elégedetlen a munkájával. Örökké ideges, nincs magánélete.

Mit lehet tenni a kóros-káros szenvedély(ek) ellen?
Az első és legfontosabb lépés, a beismerés: “a szenvedély rabja vagyok”. Szakember is segíthet, de talán ennél fontosabb, hogy az illető is akarja a gyógyulást. A megértő társ könnyíthet az elvonási tüneteken.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.