Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mosolyogly!!!!!!!

2008.07.19

Kép

Egy angol tanulmány szerint a felnőtt naponta átlagosan tizenötszor mosolyog, és a nők gyakrabban. A gesztus azonban nemcsak barátságos szándékot tükröz, tudatja azt is, hogy az illető szeretne valamit kapni érte.

Amikor a kisbaba rámosolyog anyjára, elsősorban nem örömöt akar szerezni neki, hanem táplálékot, törődést, szeretet kér. A mosolygó felnőttnek is célja van: előnyösebb megjelenést, valódi énje elrejtését, a másik lefegyverzését reméli, de általában öntudatlanul. Minél inkább megpróbálja akaratlagossá tenni valaki, annál valószínűbb, hogy a partner átlát a szitán.

Különös terápia
Világszerte ismertté vált Norman Cousins amerikai író esete. Az 1960-as évek közepén a férfinál autoimmun betegséget észleltek. A betegség nemcsak akkor, de még ma is a gyógyíthatatlanok közé tartozik. Az orvosok semmi jóval sem biztatták a férfit, akinek viszont egy idő után elege lett a hatástalan gyógyszerekből, ezért úgy döntött, kidobja a tablettákat és sajátos terápiával fogja magát kezelni: nevetni fog!
Elvonult a világtól, távoli szállodába költözött, s a szobájába zárkózva naphosszat régi filmvígjátékokat nézett, humoros lapokat olvasott, viccgyűjteményeket tanulmányozott és nevetett, amennyi csak „belefért”. Az egyik legjobb gyógyító szernek a „kandi kamerás” műsor bizonyult. A különös gyógymód érdekes módon jótékony hatással volt rá. Cousins először csak a világ egyik leghíresebb orvosi szaklapjában írta le, mi történt vele, aztán az esetből sikerkönyv is született

A szakemberek régóta tudják, hogy a mosoly - fajtájától függetlenül - jót tesz a léleknek.A nevetéshez szükséges izommunka javítja az agy vérellátását, amely ezáltal több oxigénhez és hormonhoz (pl. a szerotonin nevű boldogsághormonhoz) jut. Jókedvében mindenki pozitív hatással van a többiekre, s ez visszasugárzik rá.

Ennek pedig ékes bizonyítéka egy nemrégiben készített amerikai tanulmány is. Dacher Keltner, a Berkly Egyetem professzora bebizonyította: azok a nők, akik intenzíven mosolyognak évkönyvükben  boldogabb házasságban élnek, és kevesebb negatív élményről panaszkodnak életükben, mint komoly arcot vágó társaik. A szakember a több mint 30 évig tartó kutatás során, 1968-ban és 1970-ben végzett 21 éves főiskolás nő fényképeit elemezte a fotókon mutatott mosolyok intenzitása alapján. A kutatatásban résztvevő nőket 27, 40 és 53 éves korukban is megkereste, hogy elbeszélgessen velük életük alakulásáról. Az eredmény pedig még a professzort is megdöbbentette. Azok a nők, akik korábbi fényképeiken intenzívebben mosolyogtak nemcsak, hogy átlagosan 27 éves korukra már férjhez mentek, de boldogabbnak is érezték házasságukat, mint hasonló korú társaik. Sőt pozitívabban nyilatkoztak emberi, családi kapcsolataikról, és kevésbé stresszesnek ítélték meg életüket.

Kép

A mosoly fajtái
Bár a mosolynak rengeteg változata létezik, a szakértők hét fő fajtáját különböztetik meg.
1. Spontán mosoly
Valamennyi közül a legszebb. Ha az ember nagyon jól érzi magát, szinte a lelke is vele nevet. Közben nemcsak a szájzug emelkedik kissé, hanem a fogak is megmutatkoznak, és a szem is felragyog.
2. Tartózkodó mosoly
A száj csukva marad, a szájzug kissé felfelé mozdul. Jelentése: barátságos hangulatban vagyok, de ne gyere túl közel hozzám.
3. Erőltetett mosoly
Jól megfigyelhető például bolti eladókon, ahogy egy vevő a közelükbe ér. Nem megy fel egészen a szemig, csak a járomcsontig terjed. Jellegzetes pofazacskót csinál, ami különösen gyakori az ázsiai népeknél. Hasonló az ún. bátor mosoly is, amikor az ember valójában szomorú, de szeretné elrejteni problémáit.
4. Ironikus mosoly
Ösztönös örömöt jelez egy olyan poén felett, amely zavarba hozza a másikat. A szájszeglet elmozdul, de kissé lefelé.
5. Bocsánatkérő mosoly
A szájzug megemelkedik, ám a szem kifejezéstelen marad, néha még a szemhéj is lejjebb ereszkedik. Nők gyakran alkalmazzák.
6. Műmosoly
Helló, de jó kedvem van! - üzenet a többi embernek. Bohócszerűen hat, mintha az illető éppen a porondra lépne nagy, vörösre festett szájjal. Gyakori jelenség partikon, fogadásokon.
7. Rutinos mosoly
Begyakorolt, tudatosan finomított mozdulat. Műsorvezetők és színészek úgy tudják ki-, illetve bekapcsolni, mint egy lámpát.

Mersz mosolyogni?

Nem árulunk zsákbamacskát azzal, ha ezek után kijelentjük: elkerülhetetlen kelléke a boldog és kiegyensúlyozott életnek a mosoly. A www.mosolyteszt.hu oldalon magad is megnézheted, eleget nevetsz-e, de ha a következő kijelentésekre legtöbb esetben igennel válaszolsz, akkor bizony több mosolygásra van szükséged:
- A rólad készült fotókon általában komor arcot vágsz.
- Sokszor telik el úgy nap, hogy nem hagyja el mosoly az arcodat.
- Rezzenéstelen arccal végig tudod ülni az év vígjátékát úgy a moziban, hogy közben mindenki betegre neveti magát...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.