Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Övek!

2009.02.26

Az övet ma már nem kell mindig becsatolni, elég megcsomózni vagy akár masnira kötni. Ezért is olyan változatos a megújult övdivat.

Az övek most szinte minden trendben megjelennek, a lezser öltözékek, a sportos szerelések, a military stílusú modellek, valamint az elegáns kosztümök és alkalmi ruhák kiegészítőjeként egyaránt nagy szerep jut nekik. Rengeteg öv létezik a legvagányabbtól az elegánsig. Most éppen a széles övek hódítanak, de nem hiba, ha sok keskeny, de stílusban összeillő darabot tesznek a hölgyek a derekukra.


 


Az övek anyaga sokféle lehet, a valódi bőr, a hasított bőr, illetve az ezeket utánzó műbőr és művelúr egyaránt hódít. A bőrövek gyakran gazdagon díszítettek, virág alakban vagy geometrikus formákban perforáltak, ringlikkel dekorálják vagy szegecsekkel verik ki azokat. A fényes fonalakból szőtt, gyöngyökkel, csillogó flitterekkel, strasszokkal vagy Swarovski-kristályokkal díszített övek nemcsak az alkalmi megjelenéshez illenek. Ismét divatosak a feltűnően csillogó fémövek is: a kis lapocskákból álló modellek, valamint a kisebb vagy nagyobb szemek alkotta láncövek.


 Kinek mi áll jól? 


Nádszálkarcsúak bátran viselhetnek széles vagy keskeny övet, akár többet is. A széles övek közül érdemes olyat választaniuk, amely ívesre szabott, mert ez tökéletesen követi a derék formáját. Aki alapvetően vékony, de nem karcsú a dereka, inkább csípőn viseljen övet. Körte alakúaknak a derékra csatolt öv az ajánlott, hiszen ezzel hangsúlyozhatják karcsúságukat. A molettek számára a lazán felcsatolt, csípőre engedett, nem túl széles öv az ideális. Ez úgy a legelőnyösebb, ha kissé V-alakban helyezkedik el, ez optikailag nyújtja az alakot. Kaphatók olyan övek is, amelyek eleve V-formára szabottak.


 
A középkori iszlám országokban az előkelő menyasszonyok esküvőjükre különösen értékes vagy kimagaslóan nagyszámú, több száz vagy ezer darab gyönyörű övet kaptak ajándékba. Az Ezeregyéjszaka történeteinek nőalakjai arany, ezüst, illetve ékkövekkel kirakott öveket viseltek.

Kéri Katalin kutató szerint az öv (a tikka) fejezte ki a ruhaneműkön belül leginkább viselője egyéniségét, gondolatait, sőt akár származását is. Szerelmes versekből való idézetek, feliratok, a szeretett férfi neve és egyéb „írott” szöveg is ékesítette a tikkát, amely az iszlám zárt társadalmaiban kiváló üzenetközvetítő eszköz lett a szerelmes párok tagjai között.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.