Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Télen is törődj a bőröddel!

2008.11.12

A hideg időjárás, a szél és a csapadék megviseli a bőrünket. A hidegtől könnyezik a szemünk, a kezünk kirepedezik, az ajkunk kicserepesedik. A kozmetikusok szerint ilyenkor több időt kell szentelnünk magunkra és többet kellene törődnünk a bőrünkkel.

Ilyenkor nem elég a szokásos hidratáló krém, alapozó, pirosító felállás. Télen többet követel a bőr a hidratálásból, a nappali krémből és a testápolóból. És a hideg hónapokban érdemes olyan tisztálkodó szerekre áttérni, amelyek mentesek az erősen szárító Natrium-laurylsulfat mosóaktív, habzó anyagtól.

 

 Hogy kitűnhess a szürke tömegekből - Fotó: Google

 Mivel télen a zsírfélékből (faggyú, szaruzsír, verejték) kevesebb termelődik a szokásosnál, a nyáron olajosan fénylő bőr állapota rendszerint normalizálódik, a „normális" és szárazabb bőr azonban zsírosabb krémet kíván. A téli hidegtől és a széltől a többszörösen telített zsírokban gazdag olajok, s viaszok képesek megvédeni a bőrt - ezeket érdemes még azelőtt magunkra kenni, hogy kimennénk a szabadba. A már kiszáradt bőrt este, lefekvés előtt hidratáljuk - különösen fontos ez az amúgy is igénybe vett kezeink esetében, amelyeket a hideg még jobban megvisel. Mosogatás után, s éjszakára mindenképp krémezzük be őket. Fontos azonban, hogy nappal jobb elkerülni a magas víztartalmú krémek használatát, sőt, fagyos időben ezeket egyenesen tilos használni. A téli sportok szerelmeseinek erre feltétlenül gondolniuk kell, s természetesen a fényvédelemről sem szabad megfeledkezniük.
 

 Fontos a napi bőrápolás - Fotó: Google

 
A hidegben lassabbá válik a bőr megújulása, ezért a téli hónapokban előtérbe kerülnek a bőr vérkeringését fokozó, meleget adó kezelések, pakolások is. A hideg lábak is erőre kapnak egy meleg lábfürdő, lábmasszázs után. A meleg fürdő szárító hatását kivédhetjük, ha olajat, tejszínt vagy vérpezsdítő aromaolajakat (rozmaring, gyömbér, fahéj - pár csepp oldószerben oldva) keverünk a vízbe.

Távfűtéses szobánkban muszáj párásítani, nemcsak  a légutak, de bőrünk érdekében is.

 

 Télen is védekezz a káros napsugarak ellen - Fotó: Google

Ha síelni megyünk, mindenképpen vigyünk magunkkal naptejet és védőrúzst is.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.